donderdag 18 juli 2013

Wat is de Kentekencard

Het papieren kentekenbewijs, dat in Nederland overbekend is, zal per 1 januari 2014 vervangen worden door een bewijs op creditcardformaat. Net als bij de rijbewijzen het geval is geweest zal deze kentekencard een stuk handzamer zijn en tevens moeilijker te vervalsen zijn. Maar wat verandert er precies? 



Ieder voertuig dat een eigen kenteken heeft, heeft een eigen kentekenbewijs. Dat zal in het begin van 2014 vervangen worden door de handzame kentekencard. De kentekencard zal dezelfde informatie bevatten als de huidige papieren versie, maar niet alles is zichtbaar. Dat komt door de chip die in de kaart is ingebouwd. Daarop staan alle gegevens van de auto en daardoor wordt fraude met de kentekenbewijzen een stuk lastiger. Naast de chip staan er ook nog gegevens op de kaart die gewoon af te lezen zijn, zoals het kenteken, de naam van de eigenaar en het merk en type van de auto. Ook het ‘geboortebewijs’ van de auto, het zogenaamde Certificaat van Overeenkomst (CvO), zal te vinden zijn op de chip. Dat CvO bevat alle informatie van de auto, inclusief technische gegevens die niet op het kentekenbewijs te vinden zijn. Het certificaat voldoet tevens aan de normen die de Europese overheid gesteld heeft. Daarmee is de kentekencard ‘klaar voor de toekomst’. 

Aanpassingen
Na de eerste afgifte van de card zijn de gegevens op de chip niet meer te veranderen. Dat betekent, wanneer de auto bijvoorbeeld een andere kleur krijgt, dat ook de kentekencard opnieuw aangevraagd dient te worden. De kosten voor dit proces blijven gelijk, al is er wel het één en ander veranderd. Zo wordt de kaart nu centraal afgegeven en krijg je bij iedere overschrijving of aanvraag van de card hem nu niet meer direct mee. De eerstvolgende dag dat de post bezorgd wordt zal de kentekencard meegestuurd worden, waardoor je hem dus een dag later ontvangt. In de tussentijd kun je bij een politiecontrole dus geen kentekenbewijs overhandigen. Agenten kunnen op dat moment in een digitale database informatie over de eigenaar en de auto opvragen en zo controleren of de bestuurder de waarheid spreekt. 

2014 
Per 1 januari 2014 worden alle papieren kentekenbewijzen bij overschrijving vervangen door een plastic exemplaar. Ieder voertuig dat een eigen kenteken heeft ontvangt dan een kentekencard op het moment dat hij verkocht wordt. Of dat particulier of via een bedrijf is maakt niet uit. De RDW verwacht dat tegen 2019 ieder papieren kentekenbewijs is vervangen door een kentekencard en dat de papieren bewijzen dan uit de roulatie genomen zijn. Er verandert duidelijk het nodige. En dat heeft ook invloed op hoe je je auto kunt overschrijven. Meer daarover in ons volgende deel.